Dat is niet zo heel erg want we zijn hier niet voor de drukte heen gekomen, dan hadden we net zo goed naar Amsterdam kunnen verhuizen.
Maar het is natuurlijk altijd leuk als er iets te doen is, afgelopen week was het "glad mat" vrij vertaald "blij eten" een culinair festival .
Tientallen standjes met eten rondom de haven, de Noren worden er helemaal wild van.... Dat gaan we dus eens van dichtbij bekijken.
De haven rond struinend tussen een behoorlijke mensenmassa door komen, de irritatie is bij mij al begonnen... to many people allover the place... maar goed, we lopen rustig door en zien veel lokale lekkernijen en natuurlijk internationaal eten, er wordt geen gratis eten uitgedeeld je kunt een snackje kopen tegen Noorse prijzen, waar de Noren ook zelf over klagen of je kunt in een grote tent een hapje van Gordon Ramsey's food krijgen tegen een kleine vergoeding van 2500 NOK . Fuck 'm.
Daar waar de Noren wild worden van het eten haken wij af, Ik denk dat we te verwend zijn of misschien zijn we gewoon meer gewend.... buitenlands eten in NL koop je namelijk op elke straathoek, Surinaamse toko, Indische toko, Vietnamese loempiatjes, Chinees, Thai, Paki... ga maar door, ik ken het meeste wel en thuis koken we met enige regelmaat zeer uitgebreid.
Hier dus blijkbaar niet, maar het festival wordt ook gebruikt om eens lekker te gaan zuipen.
Natuurlijk eerst thuis indrinken...... Het lijkt dat ons Noors medemens niet zo goed tegen alcohol is bestand,
bovenstaande foto is rond 23.00 (ja ook hier wordt het al weer donker) en geloof me er zwalkten er vele rond. Ze drinken veel alcohol in korte tijd, en dan nemen ze alles waar ze hun handen op kunnen leggen. dat feit plus dat ze niet zo goed kunnen zuipen, dan krijg je heel veel zatte lui. Feestjes bouwen lijken ze hier wel gek op te zijn, en op de meeste feestjes wordt uitbundig gedanst en meegezongen, iets dat we in NL niet zo gewend zijn.
De Noren zelf klagen er af en toe wel over dat de zatte Noorse jongetjes ( met een te hoog Nick en Simon gehalte) vaak agressief worden als ze gedronken hebben, daar tegen over staat dat als je er iets van zegt ze ook direct weer afdruipen.... ?!
Fijn voor ons, er was nog iets anders gaande dan food . Afgelopen Vrijdag en Zaterdag was er een
tattoo conventie in onze 4e grote stad van Noorwegen met 120.000 inwoners.
Eindelijk weer even tussen wat soulmates, scarred for life met de eeuwig aanhoudende honger (weer een food term) naar meer inkt.
Er zijn grotere conventies, maar deze was van goede kwaliteit. Mooie gelegenheid om de charmante Engelse Isobel Varley (lekker ding) te ontmoeten.
We gaan nog even terug naar het eten.... vandaag deel 3 van een lekker visje:
Je pakt je hengel en vangt in een visrijke rivier wat forel (ørret), maakt 'm aan de kant schoon en de organen gooi je terug in het water (voer voor de vogels en krabben dan is de cirkel weer rond) de vis neem je mee en spoel je thuis nog even schoon.
Het buikje zout en peper je (je kunt natuurlijk ook nog wat andere specerijen gebruiken) en vul je verder met peterslie en bieslook. hechten doe je met wat cocktailprikkers. dan bak je het visje aan iedere zijde 2 minuten in wat boter en leg hem vervolgens in een ovenschaal met een laagje witte wijn. Strooi er wat geschaafde amandelen over en 6 minuten onder de grill, enjoy!!
In deze komkommertijd (weer over eten en ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom ze het zo noemen) wil ik iets nieuws introduceren , we gaan wekelijks de hoogste en laagste temperatuur in Norge toevoegen.
Gezien de lengte van het land (kustlijn van 2500km) kunnen deze dag-temperaturen nog wel eens flink van elkaar verschillen.
Vandaag 01 august : Kotsøy 24,3 C , - Lom 5,7 C.
streetview sunset 22.30 |
Net als voorgaande keer sluiten we vandaag af met wat Viking poëzie, we wonen per slot van rekening in het land waar deze helden uit vroegere tijden hun wortels hebben.
Hoi Fred. Het blijft leuk, zondagavond of maandagochtend de blog lezen. Je zou zelf met een kraam op het gladmat festival hebben kunnen staan. Als jij over koken schrijft wordt de lezer vanzelf blij. Gordon Ramsey kan van je leren! Wij hebben nu vakantie en het is regenachtig. Mooie gelegenheid om jouw visrecepten ook hier uit te proberen. Goeie week toegewenst, allebei. Ellie en Ad
BeantwoordenVerwijderen