maandag 25 oktober 2010

First Signs



De eerste tekenen van de aankomende winter hebben zich al gemeld, Afgelopen dinsdag dwarrelde de eerste sneeuwvlokken zachtjes naar beneden en toverde de tuin om in een tijdelijk winterlandschapje.
Vanuit de straat is ook goed te zien hoe de bergen aan de overkant van het fjord een witte topping krijgen.De temperatuur daalt langzaam en overdag is het hier nu gemiddeld 5 /6 graden en in de nacht is het rond het vriespunt. Er ligt een voorraadje hout in de kelder waarmee we de houtkachel voeren. Vooral Janis is daar erg gelukkig mee. Kortom: er komt weer een heerlijke tijd aan.
Afgelopen week ben ik door een eerdere werkgever benaderd of ik bij hun in kon vallen om vrachtwagen te rijden, dat kwam erg goed uit want over de lange tijd zonder werk begin in me toch wel serieus zorgen te maken, zeker met het idee dat ik nog geen recht op benefit heb als ik geen werk heb. We redden het wel, maar dan wordt het toch krap. 
Jammer genoeg konden we ook niet bij de bruiloft zijn van onze vriendjes Gijs en Natje, het is op dit moment te kostbaar om even het vliegtuig te nemen naar NL. Dus vanaf hier GEFELICITEERD . Op deze momenten wordt je geconfronteerd met de nadelen van emigratie, de consequentie van de keuze.....

Gelukkig bestaat er zoiets als weekend om de zorgen  en nadelen zo snel mogelijk te vergeten.
Zaterdag hebben we nuttig besteed met het wisselen van zomer naar winterbanden (verplicht per 1 november) dan zijn we nog wat bouwmarkten langs geweest om een oplossing te vinden om het balkon (boven ons terras) op 1 of andere manier dicht te maken zodat de regen en smeltende sneeuw wordt afgevoerd ipv op ons terras te vallen, zo kunnen we in de herfst en winter lekker droog buiten zitten.
S'avonds lekker eigen vangst zalm klaargemaakt op een nieuwe (en deze staat vanaf nu boven aan mijn lijstje) manier.
Simpel maar zeer doeltreffend : zalmfilet, je neemt wat bloem en dat meng je met zout, peper en bv viskruiden. Je strooit de bloem over de zalmfilet. Vervolgens bak je de in boter met een beetje olie of in olie met een beetje boter voor ongeveer 5 tot 6 minuten (ligt een beetje aan de dikte van de filet.) en daarna leg je de filet nog eens 6 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. en voor het serveren een schijfje (zelfgeproduceerde) kruidenboter erop..... en als toetje zefgebakken  cakejes van kleine Anne. Enjoy!!

De zondag hebben we heerlijk op het water doorgebracht met de boot van onze Engelse kameraden.
Goed vis gevangen en daarna verwend met roast porc en Yorkshire pudding... Life is good! 

warm / koud de extremen dagtemperaturen van vandaag Filefjell best fris met -20,5 en Mandal een aangename 8,9 in de plus.











2 opmerkingen:

  1. Zo fijn om de blog weer te lezen. Jeg ønsker deg god uke!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die foto's zijn echt geweldig en de vangst ook.

    Groetjes, Mieke en René

    BeantwoordenVerwijderen

say what ever you want to say!